Logo daanwerkt
Goed verhaal, lekker kort: de Wet DBA

Vakgebied: Daan

Wet DBA creëert onduidelijkheid voor zelfstandige én opdrachtgever
Hoe beoordeel je nu een arbeidsrelatie tussen een zelfstandige en een bedrijf? Het vormgeven hiervan wordt de taak die de nieuwe staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, op zich mag gaan nemen. Waar eerder werd gezegd dat ‘de Wet DBA voorgoed in de ijskast’ ging, wordt nu gesproken over een hervorming van de bestaande Wet DBA.

Hoe zag het verhaal er uit voor 7 oktober 2017?
Rond 18 november 2016 werd bekendgemaakt dat de Wet DBA in de ijskast werd geplaatst, maar waarom? Regels rondom deze wet boden geen zekerheid en waren voor zowel opdrachtgever als zelfstandige moeilijk te beoordelen, waardoor er een situatie ontstond waarbij zelfstandigen met veel angst en risico hun werkzaamheden uitvoerden. Opdrachtgevers werkten liever niet meer met zelfstandigen. Vragen als ‘Voor hoeveel opdrachtgevers moet ik factureren om als zelfstandige te worden gezien?’ en ‘Hoelang mag je werkzaam zijn voor één opdrachtgever?’ schoten als paddenstoelen uit de grond. Geef ze eens ongelijk.

De Wet DBA wordt dus hervormd. In de plaats van de oude wet komt, volgens ons nieuwe kabinet, een verbeterde Wet DBA die verheldering moet geven over de wetten en regels waar je je als zelfstandige aan moet houden.

En tot die tijd?
Tot 1 juli 2018 wordt de Wet DBA niet gehandhaafd.
Dit betekent dat je als zelfstandige niet wordt beboet of een naheffing zult ontvangen van de belastingdienst wanneer achteraf blijkt dat de opdracht eigenlijk een dienstbetrekking is. Dit geldt niet wanneer het om ‘kwaadwillenden’ gaat. Maar dan rijst de vraag: wanneer ben je kwaadwillend?

Ondertussen wordt er zachtjes gefluisterd over een opdrachtgeversverklaring die online via de belastingdienst moet worden ingevuld. Dit om te controleren of iets wel of niet een echte opdracht is. Dat hangt dan weer af van verschillende factoren, o.a. het tarief, de duur van de opdracht, wel/niet gebruikelijke arbeid. Dit lijkt verdacht veel op de Wet BGL (Beschikking Geen Loonheffing), die ter vervanging van de VAR zou worden ingevoerd. Deze werd van de tafel geveegd, door de VVD, vanwege de grote twijfel of de belastingdienst deze gigantische automatiseringsklus wel aan zou kunnen.

Daan wacht in spanning af.

 

Charmelle Janssen, Daan Rotterdam


Zin in een feestje? Kom werken bij Daan!

Vakgebied: Daan

Daan zeker! Dit jaar heeft Daan zijn vijfjarig bestaan goed(!) gevierd. Met al onze vestigingen hebben wij gefeest op de toffe locatie, Blijburg op IJburg. Het is al weer even geleden, 14 september, welteverstaan. Zo lang hebben we de tijd nodig gehad om bij te komen van dit toffe feest en deze blog te schrijven, knipoog.

De regen mag de pret niet drukken
Ervan uitgaand dat het Nederlandse weer zou toelaten heerlijk te ravotten in het zand, een cocktail te drinken en te genieten van de laatste zonnestraaltjes was gekozen voor deze strandlocatie. Jammer genoeg regende het pijpenstelen en heeft het feest zich voor het overgrote deel binnen afgespeeld. Wat de pret en sfeer absoluut niet heeft mogen drukken. Hapjes, drankjes, goede muziek, een topsfeer en een volle zaal met de allerleukste collega’s hebben ervoor gezorgd dat we met z’n allen een avond hebben gehad om nooit te vergeten.

Nieuwe gezichten
Gezien onze flinke groei waren er een hoop nieuwe gezichten aanwezig. Juist door regelmatig landelijk samen te komen, borgen wij een fijne werksfeer. Hiernaast leert iedereen elkaar kennen en dit creëert goede samenwerkingen wanneer je elkaar nodig hebt in het werkveld! Daan weet als geen ander hoe belangrijk dat is.

Als klap op de vuurpijl heeft er een quiz plaatsgevonden waar ieders kennis werd getest. Kennis waarvan? Daan. Weetjes, geheimen en ‘Our Big Hairy Audacious Goal’ kwamen hier aan bod. Het team met de meest goede antwoorden, team Amersfoort, heeft een mooie beker gewonnen. Die wij nu stiekem op ons hoofdkantoor in Rotterdam verborgen houden. Come and get it, team Amersfoort!

Wow! Feest jij de volgende keer met ons mee?#werkenbijdaan

A post shared by Daan (@daan_bv) on

Werken bij Daan
Wil jij aanwezig zijn bij het volgende Daan-feest? Kijk dan naar onze interne vacatures, jouw droombaan zit er vast bij!

O ja… vergeet niet te solliciteren. Tot snel!

Charmelle Janssen, Daan Rotterdam


‘Ik zet je even in een CC’!

Vakgebied: Daan

Herkenbaar voor iedereen. We hebben allemaal die superleuke (ahum) collega op kantoor, waarvan je weet dat het fout gaat als je met hem of haar in een heftige maildiscussie verzeild raakt,  en dat er dan een toffe mail waar je leidinggevende of directie in cc staat uitgaat. ‘En bedankt’, denk je dan, of zet de collega zichzelf voor schut? Onderzoek van de Metro wijst uit dat het kantoortype (B)cc als meeste irritante uit de bus is gekomen.

Naast de welbefaamde ‘cc’ zijn er natuurlijk nog veel meer kantoorfrustraties of -irritaties, waar wij ‘kantoormensen’ allemaal last van hebben. Denk aan: slechte koffie, wegvallend, traag internet, meer werk moeten verrichten met minder mensen, managers die tegenover in plaats van naast medewerkers staan. Zo kunnen we nog een hele waslijst afwerken, de hamvraag is natuurlijk: hoe lossen we dit op? Of zijn er gewoonweg geen oplossingen voor?!

De keerzijde is dat in dit commerciële tijdperk (gelukkig) jonge, frisse en, lekker cliché, dynamische organisaties ontstaan die denken vanuit het perspectief van de werknemer in plaats van de werkgever. Denken vanuit het kunnen van de werknemer in plaats van de te verwachten resultaten. Hierdoor worden veel kantoorfrustraties weggenomen en hangt er een informele, warme werksfeer op kantoor. Heerlijke versgemalen bonenkoffie, vrijheid in werkzaamheden, stellen van je eigen doelen, ruimte voor eigen inbreng en ondernemerschap, dit al in het kader van transparantie en goed werkgeverschap.

Charmelle Janssen, Daan Rotterdam


Minder uren werken en niet inleveren op je salaris.

Vakgebied: Daan

Onze Scandinavische buren hebben het goed voor elkaar, minder uren werken en niet inleveren op je salaris. Dat willen wij ook!Lees meer


Fietsend naar je werk?

Vakgebied: Daan

Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land met een vergelijkbaar welvaart-niveau wordt zoveel gefietst. ‘F*ck cars’ is dan ook de slogan onze fietsleverancier, Veloretti.Lees meer


Doe eens gek! Schommelen met Daan.

Vakgebied: Daan

Tijdens het schrijven van deze blog, bevind ik mij op onze nieuwste aanwinst op kantoor. De Daan-schommel. De verwachtingen lagen niet hoog, het was niet heel bijzonder, zo dachten wij erover. Eindelijk(!) hangt hij er en… tegen verwachting in wordt er meer dan goed gebruik van gemaakt.

Lees meer


Gezocht: heel erg veel personeel

Vakgebied: Daan

Zo’n 500 mensen verwacht Jeroen van Kooij in dienst te nemen. Hij zegt het zonder haperen. Jawel, 500. Zijn bedrijf, de detacheerder Daan, is een van de snelst groeiende ondernemingen in de Rotterdam regio.Lees meer


Drugs, drank & transitievergoeding

Vakgebied: Daan

Werkgever is – kort gezegd – een transitievergoeding verschuldigd aan werknemer, indien de arbeidsovereenkomst ten minste 24 maanden heeft geduurd en het dienstverband op initiatief van de werkgever eindigt. Het recht op transitievergoeding vervalt, indien er sprake is van ernstige verwijtbaarheid aan werknemerszijde. Tenzij het niet toekennen hiervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. In onderstaande gevallen is onlangs geoordeeld dat werknemer aanspraak maakt op een transitievergoeding, ondanks dat werknemer ontslagen is vanwege verwijtbaar handelen.

Lees meer


Loondoorbetaling na ski-ongeluk

Vakgebied: Daan

Het wintersportseizoen is aangebroken. Het aloude gezegde luidt: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’.

Lees meer


Daantje bij Daan. De droom van iedere stagiaire!

Vakgebied: Daan

Als student van de opleiding Juridisch medewerker personeel en arbeid was ik begin 2015 al hevig op zoek naar een stageplek die voor mij, maar waar ik zelf ook, het verschil zou kunnen betekenen. Ik kwam hier al snel uit bij Daan.
Lees meer


De nieuwste vacatures in de mail! Stuur je CV op

Laatste blogs van daan

Daan
Goed verhaal, lekker kort: de Wet DBA

Wet DBA creëert onduidelijkheid voor
Lees meer‘Ik zet je even in een CC’!

Herkenbaar voor iedereen. We hebben
Lees meerFilteren

Zoek op branche
Zoek op regio

(14)
(3)
(14)
(24)
(14)
(7)
(28)
(49)
(6)
(60)
(8)
(77)